Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην αριστερή πλευρική γραμμή Μετάβαση στη δεξιά πλευρική γραμμή Μετάβαση στο υποσέλιδο

Πετριτής ή Αρχαία Έγρυπος

Κάπου στο νοτιοανατολικό άκρο της Κέρκυρας, εκεί που ο χρόνος μοιάζει να κυλάει πιο αργά, τοποθετείται το χωριό του Πετριτή. Κτισμένο στον μυχό του κόλπου που εκβάλει ο Εύριπος ποταμός (εξού και η πρώτη αρχαία ονομασία του οικισμού ”Έγριπος”), ο οικισμός του Πετριτή αποτελεί ιδανικό προορισμό για ταξιδιώτες που αναζητούν ποιοτικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης δίπλα στο ειδυλλιακο τοπιο που δημιουργείται από το γαλάζιο της θάλλασας και το πράσινο των ελαιώνων.

Σαν πινελιά σε πίνακα ζωγραφικής το γραφικό λιμάνι του Πετριτή έρχεται να συμπληρώσει το ειδυλλιακό αυτό τοπίο. Η παρουσίαση του δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική του σημαντικότητα, αλλά αποτελεί το κυριότερο αλιευτικό λιμάνι της Κέρκυρας με τις περισσότερες εκφορτώσεις αλιευμάτων με ποσοστό 76,6% επί των συνολικών εκφορτώσεων. Σε πλήρη αρμονία με το λιμάνι, οι ψαροταβέρνες κατά μήκος της ακτής σερβίρουν φρέσκο ψάρι κατευθείαν από τον βυθό της θάλασσας, καθιστώντας το Πετριτή τον απόλυτο προορισμό για υψηλή παραδοσιακή γαστρονομία.

Το σκηνικό πλαισιώνουν δύο παραλίες, αυτή του εκβάλει ο ποταμός Εύριπος και αυτή με την ονομασία ”Κεφάλι”. Η τοποθεσία τους σε σχέση με την Κεντρική Ελλάδα, την καθιστούν ιδανική για οικογένειες και παιδιά, καθώς τα νερά τους είναι ρηχά και η θερμοκρασία τους υψηλή.

Ο Βυζαντινός πύργος των Παλατιανών, η εκκλησία της Αγίας Βλαχέρνας, τα ρωμαϊκά λουτρά καθώς και το παλαιό χωριό των Κορακάδων, αποτελούν μερικά μόνο από τα ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου, και που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί κατά την έλευση του.

Πηγές
1. https://www.wikipedia.org
2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Υδατοκαλλιέργειες» – «Παθολογικά Προβλήματα Εκτρεφόμενων Υδρόβιων Οργανισμών» ΣΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ- ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ