Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην αριστερή πλευρική γραμμή Μετάβαση στη δεξιά πλευρική γραμμή Μετάβαση στο υποσέλιδο

Ρωμαϊκά Λουτρά

Τα ερείπια των Ρωμαϊκών λουτρών στον Πετριτή κάνουν ξεκάθαρο ότι το πέρασμα των Ρωμαίων από εδώ σίγουρα δεν ήταν απλά μια γρήγορη στάση.

Πολλοί κατακτητές έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο νησί, η ιστορία της Κέρκυρας είναι συναρπαστική, συνδεδεμένη στενά με διαμάχες δυναστειών για την εξουσία, με άνοδο και πτώση αυτοκρατοριών.

Η Ρωμαϊκή περίοδος είναι λιγότερο γνωστή από τους μεταγενέστερους χρόνους, αλλά ήταν μια εξαιρετικά σημαντική εποχή για το νησί. Η ιστορία λέει ότι ο Νέρωνας παρακολούθησε ένα θεατρικό έργο στο θέατρο στην Κασσιόπη- θέατρο που δυστυχώς έχει εξαφανιστεί.

Μια από τις πιο διάσημες ναυμαχίες στην ιστορία, η ναυμαχία του Άκτιου, όπου ο Αύγουστος Καίσαρας(τότε Octavius​​) κατέστρεψε τον στόλο του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, έγινε στις θάλασσες ακριβώς νότια της Κέρκυρας.
Και η νίκη του Καίσαρα εορτάστηκε με την οικοδόμηση μιας μεγάλης πόλης κοντά στην πόλη της Πρέβεζας, που ονομάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο Νικόπολη, ή Πόλη της Νίκης.

Στο βόρειο κανάλι της Κέρκυρας, στην Αλβανική ακτή, βρίσκονται τα ερείπια του Βουθρωτού, ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που περιέχει ρωμαϊκά ερείπια, καθώς και λείψανα άλλων πολιτισμών που είχαν αποικίσει αυτή την περιοχή.

Η Κέρκυρα υπήρξε πάντα μια πολύ σημαντική στρατηγική περιοχή, ευρισκόμενη στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας. Ο κεντρικός δρόμος προς στη Ρώμη, η Αππία οδός ξεκινούσε στο Μπρίντιζι, το ιταλικό λιμάνι λίγο πιο βόρεια της Κέρκυρας, εκεί όπου αποβιβάζονται σήμερα οι επιβάτες οχηματαγωγών.

Το νησί ήταν επίσης η πύλη προς την Ανατολική Αυτοκρατορία και σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού για τα πλοία που ταξίδευαν από τη δυτική στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχουν βρεθεί Ρωμαϊκά ερείπια σε ολόκληρο το νησί, σε πολλά χωριά όπως Αχαράβη, Μοραΐτικα, Μπενίτσες και Πετριτή για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Πράγματι, στις Μπενίτσες μπορούμε να θαυμάσουμε τα ερείπια Ρωμαϊκής Βίλλας με λουτρά και ψηφιδωτό δάπεδο που διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Συμπέρασμα

Όταν λέμε Ρωμαϊκά λουτρά στον Πετριτή, μην φανταστείτε ότι εννοούμε κάποια από τα σπουδαία δημόσια Ρωμαϊκά λουτρά που υπήρχαν τότε σε πολλά σημεία της αυτοκρατορίας.

Περιγράφοντας το κτίσμα βλέπουμε ότι οι τοίχοι έχουν πάχος σχεδόν ένα μέτρο (90 εκατοστά) και είναι χτισμένοι από ίσου μεγέθους τούβλα και ασβεστοκονίαμα, σε μερικά σημεία οι πέτρες είναι ακανόνιστες, αλλού υπάρχουν μόνο τούβλα και ασβεστοκονίαμα. Το κτίσμα αυτό είναι περίπου στα 50 τ.μ. 

Το γεγονός ότι στον Πετριτή βρίσκονται Ρωμαϊκά κτίσματα αποδεικνύει ότι ακόμα και στα Ρωμαϊκά χρόνια ο σημερινός Πετριτής είναι σημείο αναφοράς στην ευρύτερς περιοχή.