Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην αριστερή πλευρική γραμμή Μετάβαση στη δεξιά πλευρική γραμμή Μετάβαση στο υποσέλιδο

Νησάκι της “Παναγιας των Βλαχερνών”

Η χερσόνησος Βοτσερνά βρισκόταν ανάμεσα στις αμμώδεις παραλίες “Πλάκα”(παραλία Νότου) και “Ποταμάκι”(παραλία Πετριτή). Με την πάροδο όμως του χρόνου τα κύματα κατέφαγαν το βραχίονα τής χερσονήσου και παρέμεινε μόνο η άκρη της που είναι ένα μικρό νησάκι. Στην άκρη της χερσονήσου (σημερινό νησάκι που παλαιότερα ήταν μεγαλύτερο) υπήρχε ένας μικρός ναός- μοναστήρι, της Παναγίας Βλαχερνών.

Είχε χτιστεί εκεί, επειδή εκεί βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας στη δεκαετία του 1530 μχ. Δυστυχώς αργότερα σε μια τούρκικη επιδρομή το μοναστήρι καταστράφηκε. Η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε από τα 1753 στο αρχοντικό του βυζαντινού άρχοντα Πετριτή ή Πετρετίνου στη περιοχή του Έγριπου (σημερινού Πετριτή). Ο Πετρετίνος δώρισε το αρχοντικό του στα επόμενα χρόνια στην οικογένεια Παλατιανού. Με το πέρασμα του χρόνου η εκκλησία στον περίβολο του αρχοντικού παραμελήθηκε και καταστράφηκε. Σήμερα στο χωριό Πετριτή (αρχαία Έγριπος) που πήρε το όνομά του από το βυζαντινό άρχοντα Πετριτή ή Πετρετίνο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί νεότερος ναός, σχήματος Βασιλικής με σαμαρωτή σκεπή και γυναικωνίτη, αφιερωμένος στην Παναγία των Βλαχερνών και στην Αγία Κερκύρα.