Μετάβαση στο περιεχόμενο Μετάβαση στην αριστερή πλευρική γραμμή Μετάβαση στη δεξιά πλευρική γραμμή Μετάβαση στο υποσέλιδο

Οικομουσείο Πετριτή

Το Οικομουσείο είναι ένας νέος θεσμός συνάντησης με έναν τόπο και τους ανθρώπους του. Επιχειρεί μια σύνθεση, όπως σύνθετη είναι και η λέξη που τον προσδιορίζει (Οίκος: βιωμένος χώρος σχέσεων γης και ανθρώπων + Μουσείο).

Δεν περιορίζεται μέσα σε τοίχους, όπως τα συνήθη μουσεία, ούτε σε παράθεση ακίνητων εκθεμάτων, αλλά υποδεικνύει διαδρομές πάνω στις οποίες ο επισκέπτης θα συναντήσει τη ζωή και τις αφηγήσεις του τόπου που έρχεται να γνωρίσει.

Το Οικομουσείο Πετριτή και Νότιας Κέρκυρας επικεντρώνεται στην ανάδειξη της θαλάσσιας και παράκτιας κληρονομιάς της Νότιας Κέρκυρας, εστιάζοντας σε τρεις πόλους επίσκεψης: το ψαροχώρι του Πετριτή, τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων και τις αλυκές Λευκίμμης. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, η οποία μαρτυρά την αλληλεπίδραση των τοπικών κοινοτήτων με το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον στο πέρασμα των αιώνων.

Το Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών που προτείνει το Οικομουσείο θα σας φέρει σε επαφή με τις αλιευτικές κοινότητες και τα ιστορικά χωριά της ενδοχώρας, αλλά και με τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα και το κερκυραϊκό τοπίο.